Het wijngebied (Weinviertel) in Niederösterreich is een paradijs voor wijnliefhebbers

Weinviertel Niederösterreich
Het wijngebied (Weinviertel) in Niederösterreich is het grootste wijnbouwgebied van Oostenrijk. De belangrijkste witte druivensoort is de Grüne Veltliner. Deze Weinviertel DAC wijnen, via het etiket kunt u lezen dat de wijn is gemaakt van de Grüne Veltliner, de smaak is klassiek: fruitig, fris, aromatisch en kruidig met een herkenbaar pepertje. Daarnaast mag deze wijn niet in houten vaten worden bewaard. Als u op vakantie bent in de Weinviertel en geïnteresseerd bent in wijn, moet u eigenlijk verschillende wijnboeren bezoeken en diverse Grüne Veltliner wijnen met en zonder DAC proberen. Op ongeveer 50% van de percelen staat de Grüne Veltliner druif, er zijn echter ook andere druivenrassen. Er zijn goede Rieslings, daarnaast de Müller Thurgau, Pinot Blanc en Traminer. E wordt zelfs Chardonnay verbouwd.
Rode wijnen zijn er natuurlijk ook, u moet o.a. denken aan: den Blauer Zweigelt, Pinot Noir en Cabernt Sauvignon. Als u echt een goede rode wijn uit de regio wilt proberen, moet u een beetje meer betalen, het is de moeite waard.
Het wijngebied is ook ideaal om te wandelen en te fietsen, cultuurliefhebbers komen ook aan hun trekken. Ontspannen kunt u in Therme Laa, of in het nieuwe Allvedya Ayurveda centrum in Loosdorf. Het landschap is perfect om te fietsen, zonder hindernissen. E zijn o.a. elf fietsroutes vernoemd naar druivenrassen, onderweg kunt u genieten van het landschap en een bezoek brengen aan menig kasteel. Om te overnachten zijn er diverse mogelijkheden: hotels, pensions, particuliere verhuurders, maar vaak kunt u ook bij de wijnboer terecht.
Bezienswaardigheden in de regio: Amethist wereld in Maissau, in het district Hollabrunn. Het edelsteen centrum brengt de bezoekers dichterbij naar de wereld van kristallen en edelstenen. Het themapark met stenen voorwerpen en o.a. een doolhof moet u eigenlijk bezoeken. In Eggenberg vindt u het museum Krahuletz, met een unieke collectie van geologische en archeologische vondsten. In Eggenberg vindt u trouwens ook nog het motorfietsmuseum, uniek in zijn soort in Oostenrijk. De wijnstad Retz, met zijn historische wijnkelder is een absolute must. Het ondergrondse wijnkelder labyrint, is de langste van Oostenrijk. Het marktplein van Retz is echter ook erg imposant. Een geheime tip ligt op de route tussen Stockerau en Horn: de Heldenberg, het standbeeld ter nagedachtenis aan de grote veldmaarschalk Radetzky. Het museumdorp Niedersulz, is het grootste openluchtmuseum van Oostenrijk.