Klagenfurt aan de Wörthersee

Klagenfurt
Klagenfurt is het levendige renaissance juweel .
Klagenfurt is de hoofdstad van de zuidelijkste provincie van Oostenrijk, Karinthië. De bijzondere charme en schoonheid van deze stad zijn indrukwekkend. De voornamelijk Italiaanse architecten vormden de 800 jaar oude binnenstad, met zijn prachtig gerestaureerde gebouwen uit de Renaissance, hofjes en pleintjes. In de zomer vinden er dagelijk gratis wandeling door de oude binnenstad plaats.
De stad is echter niet alleen een museum. De stad leeft: dagelijkse boerenmarkten, gezellige verkeersvrije straten met designer winkels, warenhuizen, cafes, schilderachtige pensions en luxe restaurants. In het zuiden van Oostenrijk kan men goed feestvieren. Het Silvestercarnaval, dat jaarlijks op 31 december wordt gehouden, trekt vele bezoekers uit Duitsland, Italië en Slovenië. De stijlvolle kerstmarkt is de mooiste van de gehele regio. Daarnaast nog het allergrootste feest van Klagenfurt, dat bijna aan het eind van de zomer wordt gehouden. Dit Alstadzauberfeest  en vloiienmarkt (muziek en kleinkunst) trekt in twee dagen meer dan 100.000 bezoekers. Het wordt overigens dit jaar gehouden op 9 en 10 augustus 2013.
Culturele toeristen krijgen in Klagenfurt ook waar voor hun geld. Literatuur, theater, musea, galeries, kastelen en kerken, Klagenfurt heeft het allemaal. Het jaarlijkse Ingeborg Bachmann literatuur wedstrijd vindt in juni plaats. In Klagenfurth kunt u de Ingeborg Bachmann route lopen. Het geboortehuis van Robert Musil, een beroemde schrijver, kan ook worden bezichtigd. Klagenfurt theater heeft internationaal een goede reputatie. Een culturele ervaring is de Seebühne, met 2.000 plaatsen aan de Wörthersee. Een warme zomeravond, uitzicht over de Wörthersee, geluid van topkwaliteit en veelal uitstekende musical producties, wat wil men nog meer. Diverse musea tonen vaak Romeinse overblijfselen. Klagenfurt heeft tientallen grote en kleine galeries met permanente en prachtige tentoonstellingen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in kastelen in en rond Klagenfurt, zullen worden verblijd met 23 goed bewaarde kastelen. Daarnaast wachten religieuze gebouwen: 56 kerken en kapellen op bezoekers.
Voor de waterliefhebbers ligt in de oostelijke baai van de Wörthersee, een van de grootste binnenmeer badplaatsen van Europa. Tennisbanen en hallen zijn er trouwens in overvloed. De golfliefhebber kan een balletje slaan op een van de mooiste golfbanen van Oostenrijk, golfbaan Seltenheim. Klagenfurt beschikt ook nog over een overdekt zwembad met met waterglijbaan, sauna, solarium en restaurant in het midden van de stad. Daarnaast biedt Klagenfurt een 120-kilometer goed onderhouden en veilig fietsroutenetwerk.
In de winter heeft Klagenfurt ook veel te bieden, op slechts vijf minuten van het centrum, ligt het wintersportcentrum de Schleppe-Alm. Hier kunt u skiën, langlaufen en snowboarden (verlichte pistes). Schaatsers kunnen terecht op het Lendkanaal, de vele vijvers en natuurlijk de Wörthersee.