Hallstatt Salzkammergut

Hallstatt
Wie de gemeenschap Hallstatt in het midden van Salzkammergut in het zuidelijkste hoekje van Oberösterreich voor het eerst ziet, kan niet geloven, dat mensen hier al duizenden jaren geleden leefden. Te nauw, te geïsoleerd ligt dit dorp ingeklemd tussen kliffen en de Hallstätter See. Maar de enorme zoutlagen in de berg boven Hallstatt hebben de inwoners steeds beloond.

Na de Kelten waren het de Romeinen en nog later de Habsburgers, die hun schatkist gevuld zagen worden door het witte goud. Europa was in die jaren nog erg landelijk, maar in Hallstatt waren het de mijnwerkers, die al een industriële leven leiden. Toen wisten ze reeds om te gaan met de beperkingen van de natuur. Zelfs de doden moest een bijdrage te leveren, om ruimte te maken voor latere generaties werden de beenderen van overledenen uit Hallstatt uit de graven gehaald en beschilderd. U kunt ze  nog steeds bekijken in het plaatselijke ossuarium.

 Naast de unieke zout cultuur, is het vooral het schilderachtige landschap van de regio Hallstatt / Dachstein, dat het gebied tot een vakantieparadijs maakt. Tientallen meren, machtige gletsjers, reusachtige ijsgrotten en bizarre rotsformaties en een ongerepte natuur zijn de trekpleisters van het wereldberoemde landschap. Vooral wandelaars volgen de sporen van de voormalige zoutmijnwerkers.