Achensee Tirol

De Achensee is het grootste meer in Tirol, het ligt tussen het Karwendel gebergte en de Brandenberger Alpen op 929 meter. De Achensee is ook wel bekend als de zee van Tirol, rijk  tot een diepte van 133 m en heeft een uitstekende water kwaliteit.

Hoewel de watertemperatuur van de Achensee, zelfs in een warme zomer zelden boven de 20 graden Celsius komt, is het een populair meer om te zwemmen en geliefd bij de lokale bevolking en toeristen. De bijzondere windomstandigheden zorgen er voor dat de Achensee ook erg populair is bij surfers en zeilers.

De aan de Achensee grenzende dorpen  Achenkirch, Maurach am Achensee, Eben am Achensee en Pertisau zijn populaire vakantiebestemmingen en bieden accommodatie in alle categorieën, van eenvoudige pensions tot vijfsterrenhotels.

Het meer was lang in eigendom van de benedictijnen van Stift Fiecht, het werd echter in het jaar 1919 verkocht aan de stad Innsbruck. Door het verschil in hoogte van 380 m tot aan de Inn, is het uitstekend geschikt voor de opwekking van elektriciteit.  Sinds de bouw van een waterkrachtcentrale in Jenbach in het jaar 1927 wordt het meer daarvoor gebruikt. 

Het meer biedt onderwater een weids gezicht, echter weinig vegetatie. Voor duikers zijn een aantal duikplekken gecreëerd, er is ook een onderzoeksstation in het meer, maar sportduikers mogen deze plek alleen met speciale toestemming bezoeken.

Sinds 1987 wordt de Achensee ook gebruikt voor commerciële scheepvaart. De boten varen in de periode van begin mei tot eind oktober tussen Achenkirch, Gaisalm, Pertisau en het in Maurach gelegen eindstation van de Achenseebahn, een zeer populaire attractie voor bezoekers aan de regio.
De jaarlijkse speciale evenementen, zoals concerten op de schepen zijn erg populair. Even populair is een tochtje op de Achenseebahn, een stoom tandradbaan. De Achenseebahn  rijdt vanaf mei-oktober meerdere keren per dag tussen Jenbach en Seespitz.