De stad Bärnbach, ooit bekend om de steenkoolwinning en glasproductie, heeft zich ontwikkeld tot een woonstad met een breed aanbod aan kunst en cultuur. Op korte afstand vindt u sporen van vele kunstenaars zoals Friedensreich Hundertwasser, Prof. Ernst Fuchs of Robert Zeppel-Sperl.
Bärnbach biedt talloze culturele attracties. Bekende kunstenaars hebben hier hun sporen achtergelaten en kunst en cultuur tastbaar gemaakt. De bekendste is de St. Barbarakerk - Hundertwasser met zijn kleurrijke verscheidenheid en de gouden torenelementen. De gevel van de nieuwe middelbare school ontworpen door Zeppel-Sperl ligt op slechts 150 meter afstand. En pal ernaast in het stadspark is de Mozesfontein van prof. Ernst Fuchs een kleurrijke belevenis. Een ander bijzonder kenmerk van de stad is het Glasmuseum. Hier kunt u seizoensgebonden tentoonstellingen over glas bewonderen of door de winkel slenteren en de ene of de andere "glasschat" ontdekken.
De Heilige Berg - praktisch de huisberg van de Bärnbachers - verrast opnieuw met stilte en contemplatie. Een kleine kerk, de kruisigingsgroep of het klooster van de Karmelieten zijn de bijzondere kenmerken van deze spirituele plek. Aan de noordelijke rand van Bärnbach ligt het kasteel Alt-Kainach, dat met zijn kasteelgeschiedenismuseum elke bezoeker verleidt op culturele sporen. Koel af in het fantastische Schlossbad Bärnbach, met zijn heerlijke ligweiden rondom het kasteel.
De heilige berg: kerk en karmelietenklooster
Al duizenden jaren een machtige plek...
... en bijna onaangeroerd. In de buurt van Bärnbach, in het midden van de Kainach-vallei, rijst de Heilige Berg op, een oude plaats van cultuur en macht. Op een hoogte van 539 m steekt hij uit boven de stad Bärnbach en laat ons een prachtig panoramisch uitzicht op het Lippizaner-huis zien.
Attracties op de Heilige Berg
Een karmelietenklooster, een kleine, idyllische kerk, een kruisigingsgroep, verschillende kapellen langs een prachtige cirkelvormige weg en vele krachtplaatsen om te ontdekken - dit alles is de Heilige Berg in Bärnbach. Een plek voor rustig genieten, ontspanning en tijd voor jezelf. Wie hier naar boven komt, zal de rust en inspiratie voelen van deze vele duizenden jaren oude plaats van kracht.
Het verhaal van de heilige berg
De kerk op de Heilige Berg, waarvan de eerste steen werd gelegd op 20 april 1660, is een fundament van gravin Eleonora Eusebia von Wagensperg. Zij gaf de opdracht om een kerk en een kapel te bouwen met een replica van het Heilig Graf op de Heilige Berg.
Rond 1730 werd het complex op de Heilige Berg aangevuld met vier kapellen en een groep kruisen op de top van de berg. Elke kapel is gewijd aan een mysterie van de droevige rozenkrans, meesterlijk afgebeeld in de zandstenen figuren van de bekende Stiermarkse barokbeeldhouwer Philipp Jakob Straub, aan wie Christus en de Samaritaan (evangelie volgens Johannes 4: 1-26) aan beide zijden van de ingang van de begraafplaats worden toegeschreven.
Ter gelegenheid van de bouw van het Karmelietenklooster en de gelijktijdige renovatie van de kerk in 1975-1976 werden talrijke overblijfselen van deze prehistorische nederzetting gevonden. Volgens de vondsten was het belangrijkste nederzettingstijdperk de jongere Urnenveldenperiode, rond 800 voor Christus.
De plechtige inzegening van de eerste steen vond plaats op Palmzondag 23 maart 1975 en op 12 september 1976 werd het nieuwe klooster ingehuldigd door de diocesane bisschop Johann Weber en konden de zes zusters uit Mariazell er hun intrek nemen.
Parochietuin Bärnbach
Een plek om je goed te voelen - zacht, groen en verkwikkend. De parochietuin in Bärnbach nodigt bezoekers uit om te gaan zitten, kijken, ruiken, stil zijn en nadenken in een rustige, idyllische kruiden- en tuincultuur.
In de directe omgeving van de kerk ligt de nieuw aangelegde parochietuin aan de noordzijde. Het thema van de tuin is om de stadia van het leven van Christus weer te geven bij het planten en de keuze van bloemen:
De Annunciatie aan Maria door de aartsengel Gabriël is afgebeeld in rozen.
De geboorte van Christus verschijnt als een stralende gebeurtenis in de vorm van een glanzende iep uit een krans van rozen.
Door de beplanting in de doopruimte ontstaat de symbolische verbinding met de kerk.
Het gevarieerde leven van Jezus in de kindertijd, dat ook te zien is aan de planten, gaat over op de roeping van de eerste discipelen aan het Meer van Galilea, dat is weergegeven middels blauwe bloemen.
De parochietuin wordt op vrijwillige basis verzorgd door medewerkers van de parochie.