google.com, pub-4468762639979591, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4468762639979591, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-4468762639979591, DIRECT, f08c47fec0942fa0 Oostenrijk vakantie tips hotels en appartementen: Pians Noord-Tirol
Wintersport boeken zonder risico - gratis annuleren tot wel 6 weken voor vertrek
 

Pians Noord-Tirol


 Het dorp strekt zich uit van het kleine centrum met de oude brug over de Sanna tot aan de hellingen van de Parseierspitze.

Pians en Quadratsch vormen de gemeente Pians, gelegen in Noord-Tirol aan de weg naar de Arlberg. De plaatsnaam is afgeleid van het Latijnse "pedaneus" (brug). In de middeleeuwen vestigden zich hier veel wagenmakers en zadelmakers en in de 19e eeuw werd de Arlbergspoorlijn aangelegd, die hier niet meer actief is, maar die een beslissende invloed had op de geschiedenis van het gebied. Tegenwoordig is in Pians de bekende spek- en worstproducent Handl Tyrol gevestigd.

Het dorp strekt zich uit tot aan de Parseierspitze, de hoogste top van de Lechtaler Alpen. Wandel- en fietstochten in deze prachtige bergwereld bepalen het zomeraanbod: Een populaire bestemming is de Ascher Hütte in de Samnaungroep, gelegen op 2.256 m boven zeeniveau, die vanuit het dorp See in 4 uur te bereiken is. De wandeling naar de Margarethakapel in Pians, die bekend staat om zijn prachtige fresco's, is rustiger en minder inspannend.

Reist u liever met de fiets, dan is er een aparte MTB-tocht vernoemd naar de rivier de Sanna: Het Sanna-circuit brengt u van Landeck naar Zams en is een 6 km lange rondrit langs kasteel Wiesberg, de oude brug over de Sanna en de Sanna monding. In de winter ligt het skigebied See met ruim 40 km aan pistes vlakbij.

Nogmaals even terug naar het ontstaan van Pians

Vanwege de gunstige klimatologische omstandigheden werd het kleine stadje Pians al in de pre-Romeinse tijd bewoond. De plaatsnaam is afgeleid van het Latijnse ‘Pedaneus’ en betekent zoiets als brug of voetgangersbrug. Maar ook de naam van het district Quadratsch is afgeleid van het Latijn. “ager quadratus” verwijst naar de gepensioneerde soldaten die in de omgeving een veteranennederzetting hebben opgezet.

In de Middeleeuwen was Pians een belangrijk knooppunt voor zakendoen. Veel handelaars, zoals wagenmakers en zadelmakers, vestigden zich in de stad. Eeuwen later, in 1849, woedde er een verwoestende brand in Pians, waarbij ongeveer dertig eigendommen volledig verwoest werden. Een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de regio was de aanleg van de Arlbergspoorlijn van 1880 tot 1884. Op dat moment kreeg Pians ook een treinstation. Het passagiersvervoer op de Arlbergbahn is inmiddels echter stopgezet.

Gemeentelijk wapen van Pians

In het midden van het gemeentewapen van Pians staat een draak. Deze draak wordt vaak gebruikt als symbool van St. Margaret gebruikt. In het wapen wordt de draak afgebeeld onder de oude brug en over de rivier de Sanna. Het wapen van Pians is in de kleuren rood, wit en zwart.

Bezienswaardigheden:

De Margarethakapel is de moeite waard en ligt aan de rand van Pians. Het dateert uit de 14e eeuw en is gebouwd in gotische stijl. Let bij een bezoek aan de kapel op de prachtige 14e-eeuwse fresco's en gotische muurschilderingen. Het altaar van de kapel werd in de 17e eeuw gemaakt door beeldhouwer Michael Lechleitner uit het naburige Grins.

Parochiekerk van de Heilige Drie-eenheid: De parochiekerk van Pians werd gebouwd van 1829 tot 1892. De kerk werd uiteindelijk herbouwd in 1972/73. Het schip en het koor werden opnieuw ontworpen volgens plannen van architect Clemens Holzmeister. Bekijk de noordelijke toren van de kerk en zie de Gibelspitze-helm en het gebogen geluidsvenster.

Kapel van St. Antonius van Padua in Quadratsch: In de wijk Quadratsch staat de kleine maar mooie kerk van St. Antonius van Padua. De kapel met twee traveeën dateert uit 1696 en heeft een zogenaamd piramidedak. Bijzonder bezienswaardig: het gewelfschilderij van schilder Alois Grissmann uit 1901. De unieke afbeeldingen met ornamentele decoratie tonen scènes uit het leven van Sint-Antonius van Padua.