Graz hoofdstad Steiermark

Graz is de hoofdstad van de Steiermark en een van de mooiste steden in Oostenrijk. Graz is een zeer charmante stad, ze heeft de unieke sfeer van een kleine stad weten te behouden, toch is Graz zeer modern en open.

Met het kasteel Eggeberg, bezit Graz  het grootste en meest prachtige kasteel in de Steiermark. 
Het 17de-eeuwse kasteel werd gebouwd na voorbeeld van het Escorial, het kasteel gebouwd door de Spaanse Koning Filips II heeft een prachtig interieur. Filips II liet het Escorial bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Karel V.

In 1483 werd gestart met de bouw van de Grazer burcht het geldt als meest imposante gebouw in de stad. Bijzonder mooi is de wenteltrap, die van kleur verandert afhankelijk van het daglicht. Bezichtigen kunt u helaas slechts een paar kamers, omdat de burcht wordt gebruikt door de bestuurders van de Steiermark.

Iedere stad heeft tenminste één prachtige straat. In Graz is dit de Herrengasse. De huizen in de Herrengasse imponeren met hun prachtige barokke gevels en veel winkels in de nog authentieke gebouwen. In de Sporgasse waren in de 15e eeuw de sporenmakers en wapensmeden gevestigd.
Tegenwoordig is het smalle steegje een populaire winkelstraat met kleine winkels, goede restaurants en chique straatcafés. Vooral in de avond, als de oude lantaarns een helder licht verspreiden, is het de moeite waard om door de Sporgasse te wandelen.

De Grazer kathedraal is niet alleen de grootste, maar ook de meest prachtige kerk in de stad. Sinds 1462 is de kathedraal het juweel van Graz. Imponerend zijn o.a. de Marienaltar en de kleine zijkapellen. In het jaar 1239 werd de Franciscaner kerk gebouwd, die behoort tot de oudste kerken in de Steiermark. Een prachtstuk is de barokke Antoniuskapel.  Een mooie gotische zaalkerk is de parochiekerk. De kerk werd gebouwd in de 15e eeuw. De magere klokkentoren, een van de mooiste in Oostenrijk, dateert uit de late 18de eeuw.