Krems aan de Donau culturele stad in Niederösterreich

Ongeveer 70 kilometer ten westen van Wenen ligt de stad Krems, in Niederösterreich. Krems aan de Donau heeft ongeveer 24.000 inwoners en is daarmee de vijfde grootste stad in deze staat. Hoewel het ook bekend is als handelsstad, biedt het onderdak aan meerdere scholen en een universiteit, is het vooral een culturele stad.

Dit komt voornamelijk door de ligging in het Donau-dal aan de oostkant van de Wachau. Bovendien is is de grens tot het Waldviertel, een ander interessant gebied. Kijkt u naar het panorama van de stad Krems, gelegen op een hoogte van ongeveer 200 meter, ziet u  een rustig beeld van een klein stadje dat aan de oevers van de Donau ligt, in een groen berglandschap.

Archeologische vondsten tonen aan dat hier reeds vroeger mensen woonden, echter niet als permanente woonplaats.
Door diverse gevechten werden inwoners steeds verdreven, echter uit het jaar 995 is een document beschikbaar met de naam Krems. De parochiekerk van Krems is in 1014 opgericht en vanaf dat moment bleef de nederzetting intact.

De oude binnenstad van Krems en de Steiner poort zijn hedendaagse getuigen. Ze werden opgenomen op de lijst van de UNESCO, onderdeel uitmakend van het culturele erfgoed van Wachau.
In de oude binnenstad van Krems en in de wijk Stein zijn nog enkele goed bewaard gebleven huizen.

In de kunsthal zijn wisselende tentoonstellingen, enkele kerken, het klooster, maar ook de Donau universiteit, zijn getuigen van dit tijdperk. De Gozzoburg is ook bezienswaardig, het toont uitgebreide fresco's en kapellen, het gebouw is nog steeds een residentieel gebouw en wordt gedeeltelijk gebruikt door gemeentelijke instellingen.

Deze regio is ook bekend om zijn talrijke kastelen en paleizen. Tot Krems behoort  het kasteel Wolfsberg, dat in het stadsdeel Angern ligt, de ruïne Bertholdstein in Hollenburg of de ruïne Altrehberg in Kremstal. Zelfs een huis waarin Beethoven tot kort voor zijn dood bleef, kunt u vinden in Gneixendorf.

Wilt u met uw camper een bezoek brengen aan Krems, ÖAMTC Donaupark Camping Krems vindt u op het adres Yachthafenstrasse 19, 3504 Krems-Stein, Oostenrijk. De camping ligt direct aan de Donau, de camping biedt plaats aan 60 parkeerplaatsen voor caravans en campers.