Grundlsee vakantieoord aan het gelijknamige meer

Het dorp Grundlsee is een dorp en gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark. Grundlsee heeft ongeveer 1.200 inwoners en heeft een oppervlakte van 151.54 km ². De gemeente omvat 5 dorpen en allen strekken zich uit in een langgerekte vallei aan de oevers van het meer.

De vallei wordt omlijst door de uitlopers van het Toten gebergte, waarvan de bergen zo'n 1.000 meter hoog zijn,  Hundskogel, Backenstein of Reichenstein als naam hebben.

Al in de tijd van de Kelten en Romeinen waren er menselijke nederzettingen in de regio Grundlsee. In de Salzofenhöhle in het Toten gebergte, zijn vooral de paleolithische vondsten getuigennissen van het verleden. Deze vondsten passen ook goed in het beeld van het op 20 km verder gelegen Hallstatt, dat van groot archeologisch belang is. Na de migratie hebben de Slaven hun stempel gedrukt op de regio, net als de mensen die hier in de middeleeuwen woonden.

De Grundlsee is het grootste meer in de Steiermark en maakt deel uit van het prachtige natuurlijke landschap dat veel vakantiegangers aantrekt. De regio staat echter gedeeltelijk onder strikte milieu- en natuurbescherming. Hoewel het weer vaak koel en regenachtig is, komen veel toeristen naar de regio die zich prettig voelen bij deze omstandigheden. Deze zomerkoelte werd in de 19ee eeuw in Salzkammergut ontdekt. In 1879 voer een houten stoomboot over het meer en vestigden zich hier kunstenaars en intellectuelen.

De parochiekerk, het kasteel, de keizerlijke stallen en de Ranftl molen, een historische watermolen, zijn nog steeds de belangrijkste bezienswaardigheden. Regelmatige evenementen  zoals het narcisfestival of concerten zorgen elk jaar voor nieuwe attracties en bezoekersstromen.